Bosch Leerorkest

Muziekonderwijs heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van een kind. Het draagt bij aan een beter zelfbeeld en betere concentratie. Toch lukt het maar weinig basisscholen om structureel muziekles mét instrumenten te geven. En hoeveel kinderen leren na zo’n vluchtige kennismaking buiten schooltijd een instrument bespelen? Om dit gat te dichten ontwikkelde Muzerije samen met Brede Bossche Scholen het Bosch Leerorkest. Een innovatief muziekprogramma waarin kinderen uit groep 6, 7 en 8 op school en onder schooltijd een muziekinstrument leren bespelen onder begeleiding van professionele muzikanten en docenten. Samen vormen de verschillende groepen en scholen een jeugdig symfonieorkest.

Eigen instrument
Alle kinderen uit de bovenbouw van de Brede Bossche Scholen krijgen minstens een halfjaar lang, één uur muziekles per week. Omdat de hele klas meedoet, zijn er natuurlijk allerlei instrumenten nodig. Muzerije schaft nieuwe instrumenten aan – van viool tot contrabas en van dwarsfluit tot tuba – en leent die vervolgens uit aan iedere leerling. Het instrument mag ook mee naar huis om daar te oefenen.

Effecten
Het Bosch Leerorkest geeft kinderen die vanwege sociaal-maatschappelijke drempels niet aan muziekbeoefening doen de kans om zich muzikaal te ontwikkelen. Met effect want samen muziek maken zorgt ook voor een groepsgevoel, empowerment en de optredens stralen zelfs uit naar de wijk. Inmiddels doen bijna driehonderd kinderen mee aan het Bosch Leerorkest. En ieder jaar sluiten er weer nieuwe scholen aan.

Optredens
Deelnemers aan het Bosch Leerorkest treden ook op, bijvoorbeeld in de wijktheaters en tijdens de Week van de Amateurkunst (WAK). De talenten vormen zelfs het 'voorprogramma' tijdens de zondagmatinee van philharmonie zuidnederland in Theater aan de Parade. Uiteraard kunnen zij de repetitie of het aansluitende concert bijwonen. Vaak gecombineerd met een meet & greet met de professionele muzikanten. Een inspirerende en motiverende ervaring!

Partners
Voor het Bosch Leerorkest werkt Muzerije samen met stichting Opus Leo, Theater a/d Parade en philharmonie zuidnederland. Het Jeugdcultuurfonds levert waar nodig financiële ondersteuning op individueel niveau.

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling kunst & cultuur via 073-614 10 84 of vul onderstaand formulier in.

Meer weten? Neem contact met ons op!