zaterdag 12.03

UITVERKOCHT: De beeldentaal van Jeroen Bosch, een boodschap voor de huidige tijd?

Studiedag Jeroen Bosch

  • Overig

Sinds maart 2015 is een aantal leden van de antroposofische vereniging in Zutphen en Apeldoorn met enthousiasme bezig een studiedag rond Jeroen Bosch te organiseren. De aanleiding was de aankondiging van de tentoonstelling in het Noordbrabants Museum "Jheronimus Bosch - visioenen van een genie" in het 500e sterfjaar van Jeroen Bosch. Met name boeide de vraag naar een mogelijke diepere betekenis achter zijn beelden, wellicht een verheldering daarvan bij een zienswijze geïnspireerd vanuit de antroposofie.

Vanaf 9.30 uur worden deelnemers ontvangen bij Muzerije met koffie/thee en mini Bossche bol. De ochtend zal beginnen met een euritmie-uitvoering met als thema “Zonder hellevaart geen hemelvaart", door leden van het Patmos-ensemble. Dit ensemble heeft zichzelf gevormd om deze dag thema’s uit het werk van Jeroen Bosch euritmisch zichtbaar te maken.

Vervolgens spreekt Rien Zwijnenburg over het thema "De beeldentaal van Jeroen Bosch, een boodschap voor de huidige tijd?" Deze antroposofische arts verdiept zich al vele jaren in Jeroen Bosch.

Tussen 12.00 en 14.00 uur kan er in het centrum op eigen gelegenheid geluncht worden. Daarnaast is er, indien vooraf gereserveerd en betaald, de mogelijkheid om van een biologische lunch te genieten bij Muzerije. Tijdens deze lange middagpauze kan er ook een bezoek gebracht worden aan het Jeronimus Bosch Art Center in de Sint Jacobskerk of aan de Sint Janskathedraal.

Na een tweede optreden van het Patmos-ensemble houdt Lisette Buisman, priester in de Christengemeenschap van Den Haag, haar voordracht over "Het Laatste Oordeel". Lisette geeft al jarenlang lezingen en cursussen over onderwerpen die raakvlak hebben met kunst en antroposofie. Na deze lezing volgt een derde optreden van het Patmos-ensemble.

Op weg naar het Noordbrabands Museum, zal er een kort bezoek gebracht worden aan de Sint Janskathedraal, om daar kort stil te staan bij drie belangrijke plaatsen die in relatie staan met de inhoud van deze studiedag. Omstreeks 16.45 uur sluiten we af bij het Noordbrabants Museum met  de tentoonstelling "Jheronimus Bosch - visioenen van een genie".

Aanmelden
De deelnamekosten voor de gehele dag bedragen € 45,- (zonder lunch).
Mocht je gebruik willen maken van de biologische lunch bij Muzerije, dan betaal je € 59,95.
Voor jongeren/studerenden is, dankzij een donatie van het landelijk bestuur van AViN, deelname gereduceerd tot € 25,- (zonder lunch).
In deze prijs is de toegang tot het museum inbegrepen, mits u een geldige museumjaarkaart heeft. Zo niet dan komt er € 12,50 bij de deelnameprijs.

Aanmelden voor deze studiedag kan door een e-mail te sturen aan Frans Bouts via fbouts@xs4all.nl of een aanmelding per post te verzenden naar F. Bouts, Schapendoes 36, 7232 DK, Warnsveld. Deelname is definitief na betaling deelnamekosten op rekeningnummer NL 16 INGB 0000 498700, t.n.v. St. Studiecentrum Antroposofie Zutphen-Ledengroep, Rheden, onder vermelding van Jeroen Bosch.
Voor meer informatie kijk op: www.antroposofie.nl/agenda.

De dag van 12 maart 2016 vormt een tweeluik met een door de AViN te organiseren bijeenkomst op 9 september 2016. In september valt het accent onder meer op de betekenis van de Zwanenbroeders in relatie tot Jeroen Bosch.