zaterdag 06.06

Optreden Vocaal Ensemble Markant

Petite Messe Solennelle

  • Muziek

"Lieve Heer-voila, nu is deze arme kleine mis klaar. Is het werkelijk geestelijke muziek of vermaledijde muziek? Ik ben voor de opera buffa geboren, zoals U wel weet. Niet erg onderlegd, een beetje ziel, dat is alles. Welnu, wees geprezen en verleen mij toegang tot het paradijs".

Rossini (1792 – 1868) componeerde deze mis in 1863 in opdracht van een Parijse graaf voor de inwijding van zijn privékapel. Voor de betrekkelijk kleine ruimte koos hij voor de begeleiding door twee piano's en een harmonium. Toch schreef Rossini ook een orkestrale versie in 1867. Deze werd echter pas na zijn dood op 28 februari 1869 in het Theatre-Italien in Parijs voor het eerst uitgevoerd, met groot succes.

Rossini zelf noemde zijn Petite Messe Solennelle spottend een 'ouderdomszonde', maar wij weten beter: het is niet voor niets al meer dan 150 jaar een geliefd werk, zowel voor uitvoerenden als voor luisteraars.

Vandaag zal Vocaal Ensemble Markant de Petite Messe Solennelle ten gehore brengen met begeleiding van piano en harmonium.

Deirdre Angenent-sopraan
Florieke Beelen-mezzosopraan
Joaquin Asiain-tenor
Krešimir Stražanac-bariton
Roland Aalbers - piano; Arjen Leistra - harmonium

Het geheel staat onder leiding van Bernhard Touwen.
Voor meer informatie zie www.markant-vocaal.nl.