Dit is Muzerije

TALENTONTWIKKELING

Idols, X Factor, The Voice Of Holland. Echte talenten kunnen zonder. Die zoeken (en vinden) hun heil dichter bij huis. Bij Muzerije bijvoorbeeld. Want daar krijgen getalenteerde Bosschenaren alle ruimte en steun om zich te ontplooien. Worden ze gesteund, met coaching en lessen door professionals, met workshops en cursussen. En natuurlijk met plekken en momenten om hun unieke vaardigheden te laten zien of horen. We laten sterren stralen bij Muzerije. Hét podium voor talent.

BOSCH LEERORKEST

Samen muziek maken is niet alleen leuk, het is ook goed. Kinderen leren zich beter concentreren, samenwerken, luisteren. Het voedt hun trots en zelfbeeld. Het lukt echter maar weinig basisscholen om structureel muziekles te geven mét instrumenten.

En daarom ontwikkelden Muzerije en de Brede Bossche Scholen het Bosch Leerorkest, een muziekprogramma voor kinderen uit groep 6, 7 en 8. Zowel onder schooltijd als daarbuiten leren ze een muziekinstrument bespelen onder begeleiding van professionele muziekdocenten. Van viool en klarinet, tot trompet en dwarsfluit, ieder kind kan kiezen voor een favoriet instrument. En zich zo ontpoppen tot een ware muzikant.

Een paar keer per jaar treden de verschillende groepen en scholen samen op als een heus symfonieorkest, op het grote podium van Theater aan de Parade en bij de Buurtpodia van de Brede Bossche Scholen zelf. Maar het kan ook een spontane presentatie in een verzorgingstehuis zijn of bij een kerstmarkt op school. Of met philharmonie zuidnederland voor Koningin Máxima, live op Radio 4, zoals in 2016 gebeurde op basisschool de Kruisboelijn tijdens de start van de landelijke actie Klassiek Geeft. Was het eventjes het Koninklijk Bosch Leerorkest…

CITYTRAINER CULTUUR

Guler: “Vijf jaar geleden ben ik in Den Bosch komen wonen, en het kostte me veel moeite om hier een nieuw netwerk op te bouwen. Ik ben best creatief, heb ooit de Kunstacademie gedaan en jaren kunsteducatielessen gegeven. Maar hier vond ik geen gelijkgezinden om die creativiteit mee te delen. Nu wel. De groep waarmee ik de cursus Citytrainer volg is heel divers, met allemaal verschillende achtergronden en doelen. Dat maakt het interessant en inspirerend.”

Lies: “Ja, dat herken ik wel: heel verschillende mensen en toch hetzelfde enthousiasme. Ik heb de cursus twee jaar geleden gedaan, het kwam echt toevallig op m’n pad. Cultuur heeft me altijd gefascineerd, ik liep al jaren met het idee om iets zelf te organiseren maar stelde het telkens uit, dacht: dat lukt me toch niet. De Citytrainerbijeenkomsten hebben me dat vertrouwen wel gegeven, ik durf nu bijvoorbeeld voor een groep te spreken. En, het belangrijkste, dat ik in 2016 m’n eigen evenement heb georganiseerd. Een cross-overavond met allerlei disciplines door elkaar, publiek dat mee ging doen, muziek, theater, van alles. Echt een droom die uitkwam.”

Guler: “Zo groot zijn mijn plannen nog niet. Ik zou graag een workshop sjabloneren willen organiseren, als onderdeel van een evenement bijvoorbeeld. Daarom is het zo goed dat je ook praktijkervaring opdoet bij de cursus Citytrainer. Ik loop nu mee bij het Grafisch Atelier en het is superfijn om daar technieken als zeefdrukken en etsen weer onder de knie te krijgen. Maar ook om te leren assisteren bij cursussen en workshops.”

Lies: “Voor mij is het al wel duidelijk: ik ga weer zo’n cross-overavond organiseren. Zelfde concept, andere invulling. Weet je wat raar is? Ik kan helemaal niet tegen stress. En een evenement organiseren is tja, best stressen. Maar zo’n avond geeft me ook zo’n kick. Dat is supergaaf.”

'ZO'N AVOND GEEFT ME OOK ZO'N KICK. DAT IS SUPERGAAF.'

STUDI073
Hét jongerenplatform van Muzerije

Frank Willems

“Ik ben Frank Willems, beeldend kunstenaar. En crewmember bij Studi073. Ik help jongeren bij het organiseren van culturele evenementen. Waarom? Nou, eigenlijk vooral omdat ik het super vind om met ze samen te werken, om hun creativiteit te stimuleren. Maar ook om ze de ruimte en mogelijkheden te kunnen geven die ik zelf hier ook heb gehad.

Ik heb twee jaar in Zweden gewoond en er de studie Shoe Design gevolgd. Daarvoor verdiepte ik mij in allerlei kunstvakken, ben er gaan experimenteren met tekenen en schilderen. Toen ik anderhalf jaar geleden naar Den Bosch terugkeerde wilde ik ‘iets’ met die kennis en ervaring. Bovendien wilde ik mijn werk tonen, eens laten zien wat ik heb gemaakt.

Zo kwam ik bij Bosch Art Support terecht, de samenwerking van Studi073 en het World Skate Center. Daar heb ik heel veel geleerd, de coaches hebben me enorm geholpen. Mede daardoor heb ik vorig jaar kunnen exposeren in de skatehal en Bij Katrien. En werd mijn werk geselecteerd voor de Bosch Open Expo, de grote tentoonstelling in het Jheronimus Bosch-jaar. Wat ik hoop dat we met Studi073 bereiken? Dat we nóg meer jongeren kunnen aansporen om aan te sluiten, dat een nóg grotere groep creatievelingen gebruik gaat maken van de kansen die Studi073 ze biedt. Daarnaast zou het mooi zijn als het ons lukt meer locaties te vinden om te exposeren en onze kunsten te vertonen.

En misschien moeten we eens nadenken over samenwerking met soortgelijke projecten in andere Brabantse steden. Van elkaar leren, nieuwe ideeën opdoen, evenementen uitwisselen. Een soort Studi073/013/040 dus eigenlijk.”

Rasa Druckute
“Mijn naam is Rasa Druckute, ik ben kunstenares. Ik schilder vooral, maar teken ook en maak muziek. Omdat ik mijn kennis graag wilde delen én omdat ik het leuk vind om te helpen bij evenementen, heb ik me aangemeld bij Studi073. Nu ben ik er crewmember.

Wat ik zo mooi vind aan Studi073? Dat het een groep jonge mensen de kansen biedt om creatieve projecten te bedenken en uit te voeren. Dat ze écht de ruimte krijgen voor hun vaardigheden, zonder dat ze zich druk hoeven te maken over praktische zaken als financiën of een expositieruimte. Hierin worden ze begeleid, kunnen ze met al hun vragen terecht, krijgen ze feedback van de coaches. Studi073 laat ze zien dat het mogelijk is om artistieke ideeën om te zetten in concrete evenementen.

Studi073 is daarmee niet alleen belangrijk voor de jongeren, maar ook voor de cultuur in de stad. Het bewijst dat je je hier creatief kunt ontwikkelen, dat er allerlei mogelijkheden zijn, ook als je geen rijke ouders hebt. En voor een deelnemer is zo’n project op je cv of in je portfolio natuurlijk een prachtige manier om te laten zien wat je kunt. Verschillende jonge crewmembers zijn daarmee inmiddels al op een kunstacademie aangenomen. Dat is fantastisch.”

Babs Post
“Hoi, ik ben Babs. Voor mijn opleiding Medewerker Evenementenorganisatie liep ik vorig jaar stage bij Studi073. En dat is me zo goed bevallen dat ik ben gebleven. Ik help zo nu en dan bij verschillende evenementen.

Bij Studi073 worden ideeën werkelijkheid, en dat vind ik supertof. Ik heb zelf zo ook een eigen evenement mee kunnen organiseren: Poetry Out Loud, een combinatie van jazzmuziek en poetry. Dat begon als een ideetje van de crewmembers, en daar zijn we toen samen mee aan de slag gegaan. Die ruimte, om zelf zo’n project te kunnen realiseren, is heel belangrijk. Ik denk namelijk dat er best veel jongeren zijn die zoiets zelf ook wel zouden willen, maar het niet durven omdat ze de weg of de juiste mensen niet kennen. Studi073 geeft dan net het zetje om het toch te proberen.

Het mooie is ook: je kunt het helemaal op je eigen manier doen. Er zijn crewmembers die ergens meteen induiken, direct stappen zetten. Maar er zijn er ook die het eerst even rustig aankijken, vooral meedenken. Alles is mogelijk, je zit nergens aan vast. Het gaat er bij Studi073 ook helemaal niet om of je ergens heel erg goed in bent, het is geen wedstrijd. Je krijgt hier gewoon de kans om te laten zien wat je kunt.”

'JE KRIJGT HIER GEWOON DE KANS OM TE LATEN ZIEN WAT JE KUNT'