Dit is Muzerije

IN DE WIJKEN

IN DE BOSSCHE BUURTEN
Kunst en cultuur zijn dé middelen om de samenhang en veiligheid in een stad te vergroten. Om te verbinden, maatschappelijke vraagstukken aan te pakken en de leefbaarheid te verbeteren. En dus is Muzerije aanwezig in alle wijken. Als expert op het gebied van amateurkunst en cultuureducatie stimuleren, faciliteren en ontwikkelen we projecten. We nemen onze verantwoordelijkheid. Realiseren creatieve projecten, met onze vakkennis, organisatiekracht en uitgebreide netwerk. Laten de lokale talenten groeien. In de Bossche buurten.

SCHADUW EN LICHT
Ans de Vries (buurtbewoonster ’t Zand)

“De Boschveldweg was jarenlang een donkere, enge straat. Er werd gedeald, auto’s werden opengebroken, er lag zwerfvuil. Mensen voelden zich er unheimisch, meden het. Om het er weer leefbaar te maken, zijn we in 2014 met een groep betrokken buurtbewoners het project Boschveld Boulevard begonnen. We kraakten een braakliggend terrein en maakten er een buurttuin van, we vergroenden de straat, organiseerden een geveltuintjesproject. En we spraken met de gemeente af dat er nieuwe bestrating en verlichting zou komen.

Vooral die verlichting was een belangrijk punt; we wilden een soort verlicht lint creëren, zodat je een aangename route krijgt van het station naar de Kop van ’t Zand. Maar toen die nieuwe lantaarnpalen met led-licht er stonden, ontbrak er nog iets. Iets bijzonders, iets moois, iets warms. Maar wat?

Tijdens een inspiratieavond met buurtbewoners en Manita Kieft van Muzerije zijn allerlei ideeën besproken en bekeken, en ontstond het idee van lichtprojectie: Schaduw en Licht. Spots met sjablonen die patronen projecteren. Met Manita hebben we dat plan verder uitgewerkt. Samen gekeken naar de mogelijkheden, hoe het eruit zou kunnen zien, waar de spots zouden moeten komen, kleuren, patronen.

In mei 2016 zijn ze opgehangen, zes spots verspreid in de Boschveldweg. Met een hoogwerker, mocht er nog een buurtbewoonster mee in dat bakje omhoog – erg grappig. En het is zo verrassend om te zien wat het doet met de straat. Het is echt veranderd, veiliger geworden. De enge, donkere hoekjes zijn verdwenen, de leefbaarheid is verbeterd.

Ik hoor nu van steeds meer mensen uit andere wijken: ‘O wat leuk, hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen? Dat willen wij ook in onze buurt.’ Woningcorporatie Zayaz heeft hier laatst zelfs een rondleiding georganiseerd voor het personeel. Ik bedoel maar: Schaduw en Licht heeft echt een voorbeeldfunctie. Laat zien dat er in een wijk een heleboel mogelijk is.”

'(MEE)MAKEN EN VERBINDEN'

BUURTPODIA
Manita Kieft (projectleider Muzerije) 

“Heel veel mensen kennen Muzerije als dat gebouw in de Hinthamerstraat, maar we werken ook al jaren in de wijken. Door heel Den Bosch. Met allerlei partnerorganisaties zetten we daar projecten op. Voor, door en met de bewoners.

Het Buurtpodium is daar een mooi voorbeeld van. Avonden met Bossche artiesten op een podium in de wijk. Zang, dans, theater en muziek. Jong en oud. Heel gevarieerd. Initiatiefnemer Brede Bossche Scholen, die behalve school vooral ook wijkgebouw zijn, werkt daarin met ons samen. Vaak treden er ook leerlingen van die scholen op, Het Bosch Leerorkest bijvoorbeeld.

Waarom doen we dit? ‘(Mee)maken en verbinden’ zijn belangrijke doelen van Muzerije. En dat komt heel erg overeen met die van de Brede Bossche Scholen, ook daar draait het om ontmoeten en het ontwikkelen van kansen en krachten. Muzerije staat bovendien voor de amateurkunsten in de stad, wij hebben een uniek en
uitgebreid netwerk, kennen veel organisaties en artiesten. En dan is het eigenlijk heel logisch dat we samen onze schouders onder het Buurtpodium zetten.

Overigens zijn er nog veel meer partijen betrokken bij de Brede Bossche Scholen: Divers bijvoorbeeld, de Bibliotheek, ’S-PORT, de GGD, een tiental basisscholen. En, heel belangrijk: de locatiemanagers, de oren en ogen in de wijk. Met hen inventariseren we de behoeften van de wijkbewoners, gaan we op zoek naar de wensen voor het Buurtpodium, bepalen we de data, stellen we een programma samen en evalueren we na afloop.

Ieder heeft daarbij z’n rol. Ik ben bij Muzerije al vijftien jaar projectleider voor de theater-, muziek-, dans- en beeldende kunstprojecten op de Brede Scholen in deze wijken. En verzorg met een team van Muzerije medewerkers het impresariaat bij het Buurtpodium: wij regelen de artiesten, de presentatie en de hele techniek eromheen.

Maar het blijft het feestje van de Brede Bossche Scholen. Of beter: het feestje van de wijken. Zo’n twintig keer per jaar. En ja, het is een succes. Je ziet op de avonden veel aanloop uit de wijk. En natuurlijk de ouders, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes van kinderen die optreden.

De toekomst? We gaan door, natuurlijk. Daarvoor gaan we nóg intensiever de behoeften bij de wijkbewoners peilen, samen met de locatiemanagers. Misschien gaan we het Buurtpodium nog wat uitbreiden. En we denken over andere tijdstippen: op zondag, doordeweeks ’s middags. Zolang het maar klopt bij de wensen uit de buurt. Want het is en blijft het feestje van de wijken.”

'HET IS EN BLIJFT HET FEESTJE VAN DE WIJKEN'

WWW. CULTUURBOSCH.NL
‘Hét platform voor cultuur.
Dé marktplaats voor iedereen die met kunst en cultuur bezig is’

Voor iedereen die cultuur liefheeft is er Cultuurbosch, hét podium voor ‘Culturisten’ in ’s-Hertogenbosch, zowel online als offline. Met een website, met alle workshops, cursussen, exposities en optredens in de stad. Met bijzondere avonden vol kunstzinnige ontmoetingen: Cultuurbosch Cafés.

Cultuurbosch is van Culturisten, voor Culturisten.

Tryntsje van Vessem
(Duketown Ladies & Culturist)

“ Wat Cultuurbosch voor mij is? Hét platform voor cultuur. Dé marktplaats voor iedereen die met kunst en cultuur bezig is. Hier komen vraag en aanbod bij elkaar: ‘Ik zoek een oefenruimte of een gitarist, ik wil exposeren of met iemand optreden, even op www.cultuurbosch.nl kijken’. Neem ons Zangfietspad. Dat hebben we mede kunnen realiseren door de support en adviezen van Cultuurbosch. Maar ook optredens, nieuwe koorleden. Ik zeg het daarom tegen iedereen die iets aanbiedt of vraagt op cultureel gebied: schrijf je in! Krijg je een gratis stukje op de site, vergroot je je netwerk en dus je kansen. Want zo werkt het: hoe vaker ze je zien, hoe beter je in beeld bent.”

Stephanie Snip
(schilderes & Culturist)

“Weet je, als je mensen om je heen hebt die met hetzelfde bezig zijn, kom je verder. Maak je meer mee. Ik woon pas kort in Den Bosch en maak m’n schilderijen thuis, in m’n eentje. Dat vind ik fijn. Maar het is ook best eenzaam soms. Dus toen Maja van Muzerije me vertelde over Cultuurbosch, heb ik me direct aangemeld. Op de site laat ik nu zien wat ik maak, probeer ik exposities te regelen. En tijdens de Cultuurbosch Cafés ontmoet ik nieuwe mensen, gelijkgestemden. Die begrijpen waar ik mee bezig ben. Die inspireren me en zorgen dat ik de stad en de mogelijkheden hier leer kennen. Spannend? Jazeker. Maar ook leuk. Het is voor mij heel goed dat ik nu Culturist ben.”

SJORS CREATIEF
Middels het landelijke project Sjors Creatief krijgen basisschoolleerlingen de kans om op een laagdrempelige manier kennis te maken met kunst en cultuur. Muzerije coördineert dit binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch. Of kinderen nu willen schilderen, dansen of fotograferen, alles kan uitgeprobeerd worden zonder dat zij direct lid hoeven te worden van een club of vereniging. In maart 2016 verscheen het Sjors Creatief-boekje; voor één (of meerdere) van de 809 cursussen bij de 144 aanbieders meldden zich maar liefst 2.382 kinderen aan; vijfhonderd al binnen een half uur na publicatie!