Deelname Muzerije aan Bosch Parade i.s.m. Roos van Zoest

woensdag 10 juni 2015

Over Bosch Parade
Sinds 2010 worden de Bossche wateren in juni bevaren door Bosch Parade. Een wonderlijke armada van vaartuigen en objecten die geïnspireerd zijn op het werk en gedachtegoed van de middeleeuwse Jheronimus Bosch. Kunstenaars uit alle disciplines (beeldende kunst, theater, dans, muziek, architectuur) werken samen met groepen enthousiaste amateurs en vrijwilligers aan deze kunstzinnige optocht te water. Zo ontstaat niet alleen een kleurrijke varende parade van en vóór de stad, maar ook een wijdvertakt netwerk van creativiteit in de stad.

Jheronimus Bosch schilderde hier in ‘s-Hertogenbosch, zijn wereldberoemde stukken vol vreemde gedrochten en surrealistische dromen. Zijn visies blijken tijd- en grenzeloos. ´De geest van Jheronimus Bosch waart over Bossche Wateren.´, schreef Volkskrant in 2010 bij de eerste editie. Als het aan de organisatie van Bosch Parade ligt, blijft Bosch’ geest ook na het speciale herdenkingsjaar in 2016 rondwaren . In 2016 herdenkt de stad het 500e sterftejaar van de bekende schilder. (zie ook www.bosch500.nl)
 

Roos van Zoest, beeldend kunstenaar
Door lichamen in folie te wikkelen en deze te fixeren creëerde Roos met scholieren ‘Boschiaanse’ droombeelden: twintig doorzichtige surrealistische wezens en vervreemdende figuren, die op een vlot over elkaar heen liggen en staan. Net als op het middelste paneel van Jheronimus’ Tuin der Lusten.

Inspiratie
De wisselwerking tussen de werkelijke wereld en de hel wordt door Jheronimus Bosch vaak in zijn werk verbeeld. Om de mensen te waarschuwen er vooral een zondige levensstijl op na te houden, schilderde hij droombeelden vol monsters, mensen en vuur. In Bosch Goes Transparant komen ze tot leven.

Met medewerking van het Sint-Janslyceum, Muzerije en Opis Helpt.

Bosch Parade vindt plaats op 18, 20 en 21 juni 2015. Kijk voor meer informatie op www.boschparade.nl.