Nieuw seizoen Klas en Kunst

donderdag 30 juni 2016

Ook komend seizoen kunnen alle basisscholen in ’s-Hertogenbosch weer mee doen aan het project Klas en Kunst voor groep 5. In 20 lesuren maken kinderen op actieve wijze kennis met kunst, muziek, dans en theater. Door zelf te doen, ervaren en beleven ontdekken kinderen wat ze leuk vinden, waar ze energie van krijgen en waar ze talent voor hebben.

Leerkrachten en schoolleiders waarderen bij Klas en Kunst dat de verbeelding wordt aangesproken en kinderen worden uitgedaagd tot creatief denken en doen. In schooljaar 2015-2016 deden 77 klassen en 1017 leerlingen enthousiast mee!

Het nieuwe thema in schooljaar 2016-2017 is Ruimtepuin en Sterrenstof. Afgelopen schooljaar onderzochten we de wereld van Jheronimus Bosch en sprongen we heen en weer tussen het leven op aarde vroeger en nu. 

Komend schooljaar onderzoeken we de ruimte boven de aarde: het heelal. We onderzoeken licht en donker, ver en dichtbij, maken ruimtegeluiden, dansen met licht en bouwen aan ons eigen universum met Klas en Kunst. We vragen ons veel dingen af; hoe zitten sterren en planeten vast aan de hemel, klinkt geluid in de ruimte hetzelfde als op aarde, zijn er ook sterren op aarde, kunnen sterren ook dansen?

Grote inspiratiebron voor het docententeam is het boek ‘De Sterrenplukmachine’, dat naast een kunstzinnige en informatieve benadering veel aandacht schenkt aan zelf nadenken en filosoferen over het heelal. Naast zelf kunst maken en beleven is er dan in de lessen ook veel ruimte voor kinderen om te reflecteren op kunst; dus met elkaar in gesprek gaan en met elkaar praten over waar aan gewerkt is in de klas. Op deze manier verbinden we actieve cultuureducatie met receptie, reflectie en analyse. De vier pijlers van cultuureducatie zoals je ze ook tegen komt in de Culturele Ladekast (doorlopende leerlijn cultuureducatie).